Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou – en proffsig, passionerad och prisbelönt föreläsare, moderator och inspiratör med världen som arbetsplats.

Alexandra Pascalidou – en proffsig, passionerad och prisbelönt föreläsare, moderator och inspiratör med världen som arbetsplats.

Sällan har uttrycket ”många strängar på sin lyra” passat bättre in än på Alexandra Pascalidou. Hennes nyfikenhet och driv har resulterat i att hon kan titulera sig journalist, programledare, författare, föreläsare, dramatiker, skådespelare och människorättsaktivist. Hon har varit programledare för allt från Melodifestivaler till OS och debattprogram till dokumentärer. 

Bland tidigare uppdragsgivare kan nämnas EU Kommissionen, Skansen, FN, Spotify, The New York Times Democracy Forum och Tranås bibliotek. Hon vurmar extra för de utsatta, de som inte alltid hörs och syns, och brinner för att göra världen till en bättre plats för flera. Hon är bland annat ambassadör för Kvinna till Kvinna, Mentor Sverige, Terrafem och styrelseledamot i Stiftelsen Läxhjälpen. I april 2022 utsågs Alexandra till UN Women Sveriges nya ordförande.

Våren 2018 grundade Alexandra Den Nya Akademin – vilken bildades i svallvågorna av krisen i Svenska Akademien. Tillsammans med ett hundratal kulturarbetare skapades ett demokratiskt och inkluderande litteraturpris som fått stort internationellt genomslag.

Hösten samma år släppte Alexandra den Augustpriset-nominerade boken Mammorna, där läsaren får möta 20 mammor i Sveriges fattigaste och mest utsatta orter och ta del av deras berättelser om kamp, våld och kärlek. Under hösten 2021 och våren 2022 spelades pjäsen på Riksteatern.

I februari 2022 hade Alexandras dokumentärserie ”Mammorna i våldets skugga” premiär på SVT, en serie där man möter mammorna som tvingats uppleva det värsta – att deras barn mördas. Se alla avsnitten här.

2023 släpptes uppföljaren till Mammorna; ”Var är papporna?” där Alexandra låter papporna själva berätta om faderskapet, frånvaron och förlusterna, flykten och maskuliniteten. Hösten 2023 följdes boken upp av en välbesökt föreläsningsturné i hela Sverige där Alexandra pratade om männen och papporna som hamnar mitt i de personliga och politiska slagfälten i en polariserad och polemisk tid.

Alexandra är en dynamisk, populär och påläst moderator som lämpar sig lika bra för svenska som internationella uppdrag då hon talar svenska, grekiska, engelska, franska och spanska.

Alexandra skräddarsyr gärna sina föreläsningar men här är några förslag:

Bli Ditt Bästa Jag

Om att bli den man innerst inne är. Om att mejsla fram sina särdrag, frigöra sin kreativitet och produktivitet och skapa mer liv i livet. Här lär vi oss klassresenärens knep och framgångsfinter och konsten att förvandla nackdelar till fördelar: ”Jag hade alla nackdelar som krävdes för att bli framgångsrik – arbetarklass, fattig förortsunge, skilsmässobarn, flicka, invandrare. Om jag låtit någon annan skriva mitt livsmanus hade det garanterat gått åt helvete. Nu blev jag min egen manusförfattare och regisserade det liv jag vill leva.”

Mångfald & Inkludering

Om konsten värdesätta varenda människa, om att pussla ihop potential och kompetenser och få företag, föreningar och verksamheter att växa och blomstra genom mångfald och inkludering. Den här föreläsningen är en skattkammare av konkreta tips och tricks. En entusiasmerande och stärkande resa från antikens Grekland till framtidens globala by.

Pascalidous Power Hour

Det här är ingen vanlig inspirationsföreläsning. Det är en resa där du får träffa den viktigaste personen i ditt liv – dig själv.

Följ med på en resa som lär ut konsten att krossa glastak, betongväggar och bromsklossar och vända varenda motgång till tillgång och framgång.

– Självkänsla vs självförtroende
– Våga – ingen minns en fegis
– Vänd dina motgångar till styrkor
– Det personliga varumärket/din persona – vem vill du vara?

Det är dags att vi tar makten över våra liv. Drar på oss kaptensmössan och styr skutan dit vi vill – mot våra egna mål och drömdestinationer. Släpper taget om andras förväntningar och tar den plats som är vår. Det är dags att vi slutar tvivla på vår egen förmåga och istället rätar på ryggen.

Meriter (urval)

2023 Resumés Superkommunikatörer 2023 i kategorin kultur & nöje (läs här)

2019 Årets kvinna topp 3 (läs här)
2018 Årets påverkare, Anders Carlbergs hederspris 2018
2018 Årets Talare Moderator (Talargalan)
2018 The Global Inspiring Women Worldwide Award
2018 Bellmanpriset (ett pris Stockholm stad delar ut till personer som arbetat för delaktighet och öppenhet som varit av stor vikt i vårt kulturliv.)
2018 S:t Eriksmedaljen
2017 5i12-priset
2016 Stora Feministpriset
2016 Nominerad till Stora Journalistpriset och Kristallen för ”Vi kallas tiggare” (SVT)
2015 Årets europé (Svenska Europarörelsen)
2014 Vem vill bli miljonär (skänkte 1 mkr till Kvinna till Kvinna)

Skicka intresseanmälan för Alexandra Pascalidou