Gina Dirawi

Gina Dirawi – en starkt lysande stjärna som lägger världen för sina fötter.

Gina Dirawi är programledare, skådespelare, författare och artist. 

Gina är Sundsvallstjejen som slog igenom på nätet. Hon började dagboksblogga 2009, ”Jag är Gina”, vilket utvecklades till en videoblogg med inslag av satiriska rollkaraktärer och en stor portion humor. Två år senare hade hennes videor visats hela 15 miljoner gånger på Youtube.

Under tiden som videobloggen levde sitt liv på nätet jobbade Gina på P4 Västernorrland, pluggade retorik och statsvetenskap på Mittuniversitetet, sjöng sig till slutaudition i Idol och bloggade på SVT Play med titlarna ”The Fabulous Life of Ana Gina” samt ”The Ana Gina Show”. Radioerfarenheterna byggdes vidare med sommarprat på P1 och programledarskap för Musikhjälpen.

Som programledare har Gina hunnit med väldigt mycket. Hon har rest världen runt och träffat människor som hon är nyfiken på i programmet ”Ginas värld”. Hon har fått den stora äran att vara programledare för Melodifestivalen inte mindre än tre gånger. Grammisgalan ledde Gina två år i rad. Hon har också varit julvärd i SVT, lett Kristallen och medverkat som en av programledarna i Idol. Och inte att glömma den Kristallennominerade dokumentären ”Vad hände Gina Dirawi?” som Gina blivit mest glad om den aldrig behövts göras och som förhoppningsvis är den sista av sitt slag. 

2015 åkte Gina till Beirut där hon medverkade i ett av arabvärldens mest sedda program; Kalam Nawaem. Strax därefter visades ”Ginas show” på SVT. Sedan barnsben har Gina ställt sig existentiella frågor om livet och döden. Gina gav sig ut på en resa för att söka lösningar på hur man lever i en ond värld. Resultat: dokumentärserien ”Gina Dirawi lever och dör” på SVT.

Ginas arbete har prisats flera gånger. Hon har bl.a. vunnit Kristallen i kategorin årets kvinnliga programledare och hon tilldelades Lena Nyman-priset 2020 med motiveringen:
”Hon har med ett helt eget uttryck vågat och lyckats experimentera med former och genrer och med exceptionell skicklighet i utförandet nått rakt in publikens hjärtan och hjärnor”.

Ginas debut på teaterscenen i nyskrivna musikalen ”Donna Juanita” med sångtexter av Hasse Alfredsson och Tage Danielsson uppskattades enormt och pågick under hela hösten 2016 på Kulturhuset Stadsteatern, Stora scen. Framför kameran kan man bl.a. se Gina i kortfilmen ”Dissonans”, regi Torbjörn Martin.

Gina romandebuterade 2020 som skönlitterär författare med romanen Paradiset ligger under mammas fötter som utspelar sig både i Norrland och i ett palestinskt flyktingläger i Beirut.  ”Romanen är en frispråkig, knivskarp och rolig berättelse om livsviktig vänskap, komplicerad frigörelse och världens stora orättvisor”. Läs mer här.

Och inte nog med allt detta så är Gina en framgångsrik musikartist; Lyssna på Ginas fantastiska musik här.

Sociala medier:

Skicka intresseanmälan för Gina Dirawi