I sitt arbete utmanar Isabelle invanda tankesätt och väver samman idéer och människor från företag, organisationer, politik och civilsamhälle. Hon verkar i gränslandet mellan det gamla och det nya, mellan det som behöver förändras och det som måste tas med in i framtiden. Det är i skavet där olika världar möts – när idéer, stilar och människor kolliderar – som magin uppstår, och det är där hon trivs bäst.
Isabelle står på en stadig vetenskaplig grund. Tillsammans med forskare och tänkare från hela världen arbetar hon för att förstå och förmedla hur vi kan skapa en hållbar framtid. Med klimatforskningen i ryggen blickar hon framåt för att hitta nya, hållbara idéer som kan förverkligas. Med en bakgrund inom design, media och byggsektorn har hon under de senaste åren fokuserat på omställnings- och hållbarhetsfrågor, både i Sverige och internationellt. Mellan 2018 och 2020 bodde hon på Bali och arbetade brett med dessa frågor.
Isabelle drivs av att skapa en positiv utveckling för både människor och natur, och hon visar att det är både möjligt och lustfyllt att ställa om utan att tära på planetens resurser. År 2021 släppte hon boken Skavank, en blandning av teori och praktiska tips som lär oss att ta hand om och laga våra saker. Boken har fått fina recensioner och Isabelle har pratat om den i både P1 Morgon och TV4 Nyhetsmorgon.
Under 2022 nominerades Isabelle till WWFs pris Årets Miljöhjälte, med motiveringen att hon som kreatör och inspiratör inom design och återbruk visat unga kvinnor, familjer och barn hur man kan förnya sitt hem på ett hållbart sätt. Samma år fick hon utmärkelsen “Sveriges Second Hand Profil” för sitt arbete med att inspirera till hållbar konsumtion, och hon blev även utnämnd till Årets Byggnadsvårdare.
Isabelle ser omställningen som både en utmaning och en möjlighet – och det är där hon vill göra verklig skillnad för framtiden.
Isabelle har ni sett i en mängd program såsom Äntligen hemma, När & Fjärran, Maxat (med Erik Ekstrand), Sommartorpet, Fixa rummet och Klimatrenoverarna. Isabelle åkte 2017 till Bali med sin familj för två år av vidareutbildning och livsbejakande, en resa som bland annat tillförde en extra dimension kring hennes föreläsningar inom temat förändring i en föränderlig värld.
Sommaren 2021 släppte Isabelle boken Skavank vilken är en blandning av teori, inspiration och praktisk handbok som vill hjälpa oss att se på våra saker med nya ögon och lära oss hur vi bäst kan laga och vårda dem. Boken fick fina recensioner och ni kan lyssna på Isabelle prata om Skavank i P1 morgon eller i TV4 Nyhetsmorgon.
FÖRELÄSNINGAR
Samtal och Workshops
Klimatforskning, psykologi, beteendevetenskap, transformationsteorier, psykologi, inre omställning, populärkultur, hantverk, konsumtion, filosofi, döden, hopp, skavank och vårt inneboende skav.
Genom min breda bakgrund och arbetsfält försöker jag koka ner det jag och forskningen ser att samhället just nu genomgår hur vi kan använda det till att ställa om.
Föreläsningen blir en uppdaterad omvärldsanalys som sedan omsätts i konkreta idéer och förslag om hur just det specifika företaget eller organisationen kan ta nästa steg i sitt hållbarhetsarbete.
Framtiden i våra händer
Omställningen är komplex – global såväl som lokal – ända in i våra hem. Det är stora system, lagar och praktiska sätt vi gör saker på som måste förändras (forskningen är tydlig!) men det är också en inre omställning som måste till. En företagsledare, kommunalarbetare och politiker är också en individ. Någon som har arbetat, utbildat och levt i en värld som nu inte längre är hållbar – det finns ofta ett motstånd i det, känslor och tankar som bubblar upp och som måste hanteras såväl som nya arbetssätt.
I Isabelles föreläsning så väver hon in klimatforskning, psykologi, beteendevetenskap (vad får oss egentligen att förändras) en crash course i klimatnödläget tillsammans med exempel på företag, städer, organisationer och personer från hela världen som ställer om och tänker nytt. McAllisters breda bakgrund och arbetsfält ger henne en bred blick av samtiden som hon förenklar och förmedlar på ett inspirerande och tankeväckande sätt. Målet är att bättre förstå samtiden, framtiden och att känna att förändring och hopp är möjligt!
Föreläsningen går att kombinera med en workshop.
Skavank – laga vårda och uppskatta det gamla och nötta – en föreläsning om våra saker
I denna föreläsning tar Isabelle med sin publik på en insiktsfull resa där man tittar på våra konsumtionsvanor, historien bakom och ställer sig frågan om varför vi blev ett massproducerande samhälle. Isabelle tar även itu med frågeställningar såsom våra drivkrafter, vad är det som gör att vi shoppar så mycket och varför är det ens värt att tänka på. Både för planetens skull men också för vårt personliga välbefinnande. Är det kanske så att vi missar något när vi inte har koppling till det vi omger oss med? Inte längre vet hur saker och ting produceras och vilken egenskap de olika materialen har. Under föreläsningen så kommer ni också få handfasta tips om hur man kan lappa och laga sina saker. Vi pratar också om cirkularitet och framtidens designprocesser.
Fungerar också som kombinerad workshop där man tillsammans utforskar olika lagningstekniker såsom tex. kintsugi och nåltovningslagning.
Omställningskollen
Genom att kartlägga och tänka på var i omställningen vi befinner oss, hur vi kommunicerar för att nå ut och vilka våra mål är så blir det sedan lättare att arbeta med vår förändringsteori.
Det finns flera olika begrepp, forskning, processer och verktyg som hjälper till att förstå och lägga det pusslet. Isabelle går igenom olika delar som hon använder sig av och har lärt sig under åren och förklarar hur man kan använda dem rent praktiskt, vilket vi också kan öva på under sessionen tillsammans.
- I vilken fas befinner vi oss i och varför kan det vara bra att hålla koll på – historiskt sett och enligt transformationsteorier?
- Vad säger beteendeforskningen – vad får oss att ställa om? Vad är en kritisk massa? Och hur ska man tänka på system vs individ?
- Storytelling. Hur kan vi kommunicera mot olika målgrupper men också till olika slags människor som har en mer eller mindre förståelse för att vi behöver ändra oss för klimatet skull?
- Begrepp, ideer, ekonomi: Degrowth/Post growth, gröna städer, 15 min cities. Preppers, doomers vs doomsters. Bygga företag som i första hand drivs av vilken förändrign de vill åstadkomma.
I den här föreläsningen/workshopen så går vi igenom olika delar för att få en bredare förståelse för komplexitet.
Workshops // Samtal
Skavet
Det gör ont att förändras, det skaver att veta att man bör agera på ett sätt men kanske gör något helt annat. Man kanske inte alltid orkar, vet hur eller förmår sig. Vi är mitt emellan business as ususal och framtider som är ganska oklara. Vissa har ställt om, andra är på väg och några är ganska långt ifrån att ens börja. När våra respektive resor kanske inte alltid är i linje, skaver det att mötas. I det här samtalet tar vi hjärtat i handen och lämnar skuld och skam någon annan stans. Vi pratar om hur det är att vara människa i den mellanvärld vi befinner oss i.
Protopia
Vi behöver nya historier för nya framtider. Idéer av framtiden skapas av minnen och saker vi ser runt oss. Men om det mesta vi ser är en dystopi? Blir våra framtider då också detsamma? I den här brainstorming-timmen så tittar vi på vad som måste dö för att ge plats för nytt men också konkreta tankar om vilken värld vi vill leva i.
“Protopia is a state that is better today than yesterday, although it might be only a little better. Protopia is much harder to visualize. Because a protopia contains as many new problems as new benefits, this complex interaction of working and broken is very hard to predict.”
Kevin Kelly, former executive editor of Wired Magazine
Här kan ni se ett av många projekt som Isabelle varit med och förverkliga.
Följ Isabelle och gör ett besök i hennes spännande värld genom att kika in på hennes hemsida.