Isabelle McAllister

Kreativ omställningsaktivist, föreläsare, författare, programledare och moderator som älskar att tänka med sina händer.

Kreativ omställningsaktivist, föreläsare, författare, programledare och moderator som älskar att tänka med sina händer. Drivs av att få nya, snälla och hållbara idéer att hända och får energi från det oväntade. Det är när olika världar, idéer, stilar och människor kolliderar som magi uppstår.

Isabelle är den nyfikna mångsysslaren som väver samman inspiration och företeelser från olika branscher, tänkare och forskare från världens alla hörn. Vetenskapen är grunden. Och genom att vara verksam inom många olika arenor så kan hon skapa en bred bild över hur människor och företag tar sig ann den stora omställningen som måste ske i klimatkrisens framfart.

Bakgrunden har Isabelle  inom design, media, bygg och liftestyle. Under de senaste fyra åren har hon vidareutbildat sig och främst arbetat brett med omställning/ hållbarhetsfrågan. Både i Sverige och på Bali där hon bodde 2018-2020. Isabelle drivs att att vara med att skapa en positiv utveckling för både människor och natur, inom de planetära om gränserna.

Sommaren 2021 släppte Isabelle boken Skavank vilken är en blandning av teori, inspiration och praktisk handbok som vill hjälpa oss att se på våra saker med nya ögon och lära oss hur vi bäst kan laga och vårda dem. Boken fick fina recensioner och ni kan lyssna på Isabelle prata om Skavank i P1 morgon eller i TV4 Nyhetsmorgon.

Hösten 2022 var Isabelle en av tre nominerade till WWFs pris Årets Miljöhjälte med jurymotiveringen att Isabelle är ”en kreatör och en stor design-och secondhandinspiratör för unga kvinnor, familjer och barn när det gäller inredning och återbruk. Hon visar att det på ett enkelt och roligt sätt går att förnya sitt hem utan att tära på planetens resurser”. Kriteriet för att bli nominerad är att under året bland annat ha visat mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra stor skillnad för miljön samt varit ett föredöme och inspirerat andra.

Isabelle mottog 2022 priset som ”Sveriges Second Hand Profil” för sitt inspirerande arbete med att visa att det inte bara är nödvändigt, utan också lustfyllt, att ställa om till en hållbar konsumtion. Läs mer om priset här. Samt utnämndes till Årets Byggnadsvårdare 2022. 

Föreläsningar:

Framtiden i våra händer 

Klimatkris, teknikutveckling, virushot och en politisk rörelse som är svår att förutspå. Att utvecklas är inget nytt men aldrig tidigare har det skett med så sådana stormkliv. Vilka företag tar sig an utmaningarna på ett innovativt sätt och vilka är det som missar bollen? Är det inte dags att tänka om kring de mål vi sätter och vad vi egentligen värdesätter? Historien har påvisat att vi har kunnat göra stora förändringar och nu är det dags igen. Det finns alltså hopp!
 

I denna hållbarhetsföreläsning så ger Isabelle McAllister fakta och exempel på hur omställningen blir verklighet och vad vi behöver ha i bakhuvudet när vi möter framtiden. I allt från hållbar konsumtion, teknikutveckling, tillverkningsindustrin till personliga mål och drivkrafter hittar vi verktyg och tankesätt som kan bidra till en mer hållbar värld. Isabelle skräddarsyr föreläsningen mot olika branscher men bottnar i klimatforskningen och använder praktiska exempel ur verkligheten. 
 

För vissa kunder kombinerar Isabelle föreläsning med workshop.
Föreläsningen blir en uppdaterad omvärldsanalys som sedan omsätts i konkreta idéer och förslag om hur just det specifika företaget eller organisationen kan ta nästa steg i sitt hållbarhetsarbete.

Skavank – laga vårda och uppskatta det gamla och nötta
– en föreläsning om våra saker

I denna föreläsning tar Isabelle med sin publik på en insiktsfull resa där man tittar på våra konsumtionsvanor, historien bakom och ställer sig frågan om varför vi blev ett massproducerande samhälle. Isabelle tar även itu med frågeställningar såsom våra drivkrafter, vad är det som gör att vi shoppar så mycket och varför är det ens värt att tänka på. Både för planetens skull men också för vårt personliga välbefinnande. Är det kanske så att vi missar något när vi inte har koppling till det vi omger oss med? Under föreläsningen så kommer ni också få handfasta tips om hur man kan lappa och  laga sina saker. Vi pratar om olika ingångspunkter – hur tar man sig ann ett trasigt föremål eller plagg genom att dölja framhäva och kamouflera. Isabelle kommer att visa (och vissa kan få prova på) hur man lagar sitt porslin, både med snabblim och en modern variant av det japanska – kintusgi så lagningen framhävs med guld.  Det går också att laga hål i kläder på ett kick med hjälp av nåltovning! Och Isabelle kommer att lyfta hur man gör olika slags lagningar i våra käraste ägodelar såsom jeans, skor och möbler. Vi pratar öven lim, växtfärgning, Sashiko och fläckar. 
 

Fungerar också som kombinerad workshop där vi tillsammans kan utforska oliak lagningstekniker såsom tex. kintsugi och nåltovningslagning.

Isabelle – specialsanpassar alltid sina föreläsningar till kunden 
Olika områden som föreläsningarna berör:
 

– Klimatuppdatering 

Vad säger forskningen? Varför är det så bråttom att ställa om? En crash-course om klimat och omställnings-nuläget.  

– Design, Hantverk och retail 

Circularity, konsumtion, design för att möta framtidens behov, återbruk och att verka inom planetens gränser.

– RE-Wilding 

Vår koppling till naturen, plantering som rebellisk akt, resilience och förstå hela processer inom oss själva men också i det vilda

– Hållbarhetskommunikation 

Från Greenhushing till greenwashing – hur får vi fram vårt budskap när alla pratar hållbarhet)

– Transformation och hållbarhet på bred front 
Vad ser vi för trender och innovationer runt om i världen för tillfället som är kopplat till omställning och hållbarhet

– Konsumtionsamhället 

Hur blev vi ett slit och slängsamhälle och vad innebär det för oss nu?

– Framtidens städer

Hur ser de ut och vad finns det för förebilder

– Skavank

Laga, vårda och uppskatta det vi redan har – är bland det bästa vi kan göra för vår miljö och klimatet

Skicka intresseanmälan för Isabelle McAllister