Lisa Lemke

Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson
Lisa Lemke är frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock. Hon arbetar med mat: lagar, pratar, skriver och stylar mat för tidningar, böcker, radio, tv och reklam.

Lisa brinner starkt för den svenska livsmedelsproduktionen, den hållbara vardagsmaten och framför allt det svenska lantbruket. I 20 år har Lisa som hon själv säger haft världens roligaste jobb: mat, människor och företagande!

Både live i föreläsningar, i TV, radio, tidningar, Youtube och ett i tiotal prisade kokböcker har hon inspirerat människor att göra klokare val i mataffären, laga ännu smartare, godare och bättre mat hemma och framför allt delat med sig av sin glädje och energi.

Lisa har en avslappnad, kreativ och glimtfylld inställning till matlagning och recept-skapande och har spridit matglädje i tv, bland annat genom Sommarkväll på SVT, Grillmästarna, Mitt kök/Köket på TV4 och SVT:s matprogramserie Timjan, tupp & tårta. Under våren 2023 medverkar Lisa i programmet Vilda Kockar på SVT.

Lisa är i grunden utbildad journalist och kanske är det just det som ger henne den där aldrig sinande nyfikenheten på människor. Det tillsammans med hennes erfarenhet från teater och revy i ungdomen gör henne även till en mycket uppskattad, påläst och underhållande moderator och konferencier.

Exempel på föreläsningar:

Misslyckelärd drömförverkligare – en föreläsning om hållbart företagande, vikten av att misslyckas och nycklarna till ett lyckat samarbete

En given föreläsning för alla små och medelstora bolag samt för alla på väg in i företagandets fantastiska värld!  

Varför är egentligen ”generationsskifte” ett av Lisas viktigaste ord när det kommer till företagande? Det får man höra mer om i den här föreläsningen där Lisa tar oss genom sina viktigaste insikter under sina 20 år som småföretagare. Vad har vi att lära oss av kris och misslyckande, varför har Lisa och hennes partner en viktig 1-månadsregel i sin budget för hemma-krogen Prostens Pizza och hur får man teamet att växa och stå stadigt tillsammans när vinden viner? För Lisa handlar hållbart företagande inte bara om de klimatmässiga, ekonomiska och sociala förändringar vi gör (och för vem gör vi dem?) utan hon menar att det första man måste börja jobba med som företagare är att själv bli hållbar. Hur blir man det, vilka verktyg använder Lisa i de fem bolag som hon är med och driver?

Konkullegor och vikten av att våga misslyckas! – en inspirerande föreläsning som gör oss ännu bättre på att växa tillsammans!

Om samarbete, varför människan är gjord för att arbeta tillsammans och hur man skapar en äkta och lojal företagskultur vare sig man arbetar i det stora eller det lilla. Lisa delar med sig av sin filosofi kring livsplatsen (inte arbetsplatsen), varför det är så viktigt att våga misslyckas i teamet, hur vi kan inspireras av bisamhället för att lyckas med ännu bättre samarbeten och inte minst varför ordet konkullegor är så fantastiskt. Det kommer handla om hjärnans kraft som superhjälte-verktyg och hur samarbete kan flytta berg och ändra ”nej” till ”ja”. Såväl privat som i skola och arbete. Föreläsningen kan kompletteras med en mini-workshop i snabbtänkande samarbete som passar för såväl stora som små grupper.

Den hållbara hemmamaten – hur vi måste börja tänka utanför boxen och bli kompis med en bonde!

En föreläsning och ögonöppnare för alla!
Varifrån kommer egentligen maten på ditt bord och varför kostar den som den gör? Lisa menar att det är dags för oss alla att lära känna en bonde för att bli smartare konsumenter och matlagare. Både för planeten och plånboken! Kunskap, relationer och bryta invanda mönster menar Lisa är en avgörande faktor för att få oss att slänga mindre mat, ta bättre beslut i mataffären och laga ännu godare, bättre mat. Vet du egentligen hur gammal mjölk luktar? När är vad i säsong? Och har din frys förvandlats till ett mausoleum??! Föreläsningen innehåller också en sittande mini-workshop som garanterat blir en ögon-öppnare…

Den levande landsbygden – varför det är så smart att starta business på landet och hur man faktiskt gräver där man står. Även om det står ett berg i vägen.

Så skapar man förändring genom att se konkurrenter som konkullegor och tron på att allt är möjligt. Lisa delar med sig av sina erfarenheter från resan som hon själv på Skrea backe och hembygden Falkenberg gjort, där man gått från ”det gaur inte” till att som första region någonsin få gemensamt pris av White Guide. Denna resa har Lisa varit en del av från början och hon ger konkreta tips på hur en grupp eller region kan genomföra stordåd tillsammans.

Sociala medier:

Skicka intresseanmälan för Lisa Lemke