Men Mickes framgångar som programledare är ingen slump, snarare resultatet av en lång och gedigen journalistkarriär. Redan 1989 började han programleda Radio Västerbottens sändningar från Umeå och har jobbat heltid, utan avbrott, sedan dess. Som journalist. För där är han bestämd, vilket medium eller vilket program det än gäller, det är journalist han är!
Genom åren har han därför byggt en lyra med ovanligt många strängar. Uttrycket ”en erfaren journalist kan väldigt lite om väldigt mycket” stämmer bättre in på Micke än de flesta. Eller vad sägs om detta:
1988 tog han sina första stapplande steg i yrket, som frilans för veckotidningen Hemmets Journal, skrev reportage om trädgårdsentusiaster, fjällbönder och schlagerartister.
1989 blev han fast anställd på Radio Västerbotten, som reporter och programledare, med kommunalpolitik som huvudämne.
1993 blev han värvad av SVT Umeå, som reporter på efterträdaren till Sköna Söndag, ”Söndagsmorgon”, där han gjorde reportage om hästgårdar, lyxresor, stjärnkockar och Johnny Depp.
1994 värvades han av TV4 Botnia, fyrans regionaltevestation i Umeå, som programledare, och hamnade mitt i EU-folkomröstningen, med partiledare och ministrar på besök.
1996 ringde SVT Sport i Stockholm och erbjöd honom heltid som Norrlandsreporter. Micke ansåg sig inte vara tillräckligt sportnördig och tackade nej, men blev övertalad. Breddkunskapen var efterfrågad. Och nu började ett idogt resande mellan Nordkalotten, världscuporterna i Alperna och OS i Nagano.
2000 tog han ett halvår tjänstledigt för att starta SVT Umeås nya livsåskådningsprogram, Existens-TV, där han grävde djupt i livet och döden, konsumtion, ideologi, sex och kultur.
2001 var han tillbaka på SVT Sport och tog över Lilla Sportspegeln, och barnens plats i samhället, via idrottsrörelsen, blev nytt bevakningsområde.
2002 ledde han sändningarna från OS-studion i Stockholm, samt satt i Melodifestivalens jury
2005 ledde han själv Melodifestivalen, i deltävlingen från Växjö
2006 blev OS i Turin hans sista jobb som sportjournalist, vid hemkomsten bytte han snöskor mot Gomorron Sveriges soffa, och hamnade mitt i valrörelsen, där Alliansen för första gången presenterade sig. Alla partiledare, ministrar och riksdagsledamöter tittade förbi, och journalistik om rikspolitik blev Mickes nya passion. Dessutom – med i snitt 13 nya gäster varje morgon – breddades kunskapsbasen än mer.
2008 ringde nöjeschefen på SVT och frågade om Micke ville chansa på en osäker nysatsning. Ett gäng avdankade världsmästare i sport skulle åka till Medelhavet för att leka… Micke var något skeptisk till en början, sport var ju ett avslutat kapitel, men okej då, om jag får göra det på mitt sätt. Det fick han. När detta skrivs har den sextonde säsongen av Mästarnas Mästare just spelats in, och fortfarande följs serien av en trogen miljonpublik.
2014 kom första boken ut, ”Var blev ni av ljuva drömmar”, sakprosa om vad de mest kända medlemmarna ur den svenska 68-vänstern tycker idag.
2014 flyttade Micke över till SVT Nöje, och gör sedan dess mest underhållningsprogram, förutom Mästarnas Mästare även Genikampen, Duellen, Nationaldagen, Tolvslaget från Skansen mm.
2021 kom den andra boken, den samhällskritiska romanen ”Roten till allt ont”, ”…en Robin Hood-historia som är otroligt smart skriven, politiskt härligt skruvad!”, enligt Gokvälls recensent. Den har i skrivande stund sålt i drygt 13 000 exemplar.
2023 kom programmet ”Mickes Båt” – där vi närgånget får följa hans vedermödor med att rädda en gammal träskuta från förruttnelsen.
2023/24 lotsar han svenskarna fram till Tolvslaget på Skansen, tillsammans med Nikki Amini och Tomas von Brömssen.
Micke är en van debattledare och moderator, och kan, som ni förstår, kastas in överallt, oavsett ämne och bransch.
Sociala medier: